Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Вељко Симовић: Тастатура је оружје!


Тастатура је оружје 21. века! Наиме, највећи проблем овог оружја, и оно по чему је оно често опасније од других јесте то што до њега апсолутно свако може да дође, оружје у оквиру ког су сви “у праву”… Међутим видимо да то није тако. ХЕЈТ НИЈЕ ОКЕЈ! Не можемо се идентификовати у друштва према хејту и ономе што не волимо, напротив, друштва се формирају на основу онога што воле.


Свако има право на свој живот и да ради оно што жели! Право на своју одећу, музику и интересовање. Нико од нас не може судити било коме! Негативан коментар на нечији рад је негативан коментар уперен индиректно на њега! Проблем је што се о cyberbullying-u јако мало говори. То изгледа безопасно и наизглед још увек недефинисано до краја. Нико ти не може физички наудити и “решава” се оним: ,,Ма занемари”, ,,пусти шта ти други говоре”.


То јесте један од савета, али никако њему не смемо приступити тако поврсшно. То се не решава тако! Оног тренутка када особа подлегне цyбербуллyинг-у догађа се један психолошки моменат када она саму себе ставља на позицију стуба срама и свакога види као потенцијалну особу која ће на њу бацити камен осуде, па чак и своју породицу.


Особа се повлачи у себе и гледа у себи кривца за оно што чује споља. А затим се у њој јављају менталне, емоционалне и фичицке последице, које нажалост најчешће завршавају суицидним помислима.


ТО НИЈЕ И НЕ МОЖЕ БИТИ РЕШЕЊЕ!


Решење је разговор. У тим моментима не смемо бити асоцијални, јер уколико то учинимо само се још дубље затварамо у себе. Твоје ментално здравље је приоритет и оно је непроцењиво. Ни школа, ни друштво, ни било какви проблеми нису и не могу бити важнији од тебе и твог живота и менталног здравља. А зашто? Зато што си потребан/потребна себи, својим ближњима, требаш овом свету! Бас ти ћес променити све(т)!


Разговарај са родитељима и пријатељима, проблем је лакши кад се детектује. Они који слушају пријатеља/пријатељицу који му говори о ономе што му се дешава на интернету не смеју никако да се шале са тим и не схватају озбиљно. Уколико у тој ситуацији не постанеш његов прави пријатељ и не саслушаш га и помогнеш му, по аутоматизму биваш смештен у групу његових непријатеља. Зато буди морамо хити љубазни, отворени, флексибилни како би се они оћецали сигурно у насем друштву и имали макар једну сигурну луку. Имај на уму да у неким ситуацијама последице цyбер насиља могу бити опасне по живот.

Ако се насиље догађа на друштвеној мрежи, можес да блокираш насилника и формално пријавис његово понашање на тој мрежи. Друштвене мреже су дужне да заштите сигурност својих корисника. Могло би бити од помоћи да прикупиш доказе – поруке и снимке објава на друственим мрежама - који показују шта се дешава. Да би насиље престало, треба га идентификовати, а за то је кључно пријављивање. Оно мозе помоћи и да насилник схвати да је његово понашање неприхватљиво.Ниси сам/а! Пријави сајбер насиље полицији или пиши нама . Ми ћемо ти помоћи!

133 views

Најновије

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Вељко Симовић: Тастатура је оружје!

Вељко Симовић: Тастатура је оружје!

Лепша страна Прибоја – новогодишња акција за нашу децу на Косову и Метохији

Лепша страна Прибоја – новогодишња акција за нашу децу на Косову и Метохији

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4431

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3790

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3483

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2670

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2637

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2534

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2404

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2298

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2127

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху