Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Текст за 8. седницу СО Прибој

Поштовани грађани СО Прибој, пред вама је текст који ће на 8. седници СО Прибој прочитати одборник Милан Кашерић, а који пишем као члан скупштинског тела, односно Одбора за просвету, културу и информисање.


I

БУЏЕТ ДОМА КУЛТУРЕ


1. Награде за запослене у Дому културе.


Иако звучи као вест из Топ листе надреалиста, ово што следи је истина и стварност општине Прибој:


за 2022. годину ви унапред планирате да наградите запослене у Дому културе и то са 950.000 динара!


Чекајте, ко ће бити награђен? За шта? Знате ли ви колико је 950.000 динара?!


У Дому културе нема запослен ниједан једини човек - пазите: ниједан једини! - који има завршен релевантан факултет. Укупно има двоје радника са факултетом - дипл. инж. сточарства Мирослав Вуковић и дипл. новинар Нада Милићевић, а колико је познато, наш дом културе се не бави ни сточарством ни новинарством. Остали су запослени са средњим образовањем. Једини који се макар мало бави уметношћу је Ибрахим Хасанагић, али он годишње направи једну представу за децу од 25 минута, а прими 12 месечних плата за то - да је Молијер, пуно је. У позоришној групи коју он води учествује мање од 0,1% прибојске деце. То је чиста математика. Ко ће од тих великих културних радника добити 950.000 динара награде?


За електрични пијанино који је Дом културе купио пре пар година издвојено је 70.000 дин, а то је инструмент који треба годинама и деценијама да служи за јавне наступе у овој сали. И за тај инструмент сте дали 600 евра и купили нешто што је недостојно било каквог концерта, а 8.000 евра хоћете да дате за награде запосленима од којих ниједан везе нема са културом?!


2. Буџет за културне манифестације у Дому културе


Планирано је 5.523.000 динара за културне манифестације - Лимске вечери поезије, Дане Данила Лазовића итд. Овај пут, за разлику од претходних година, нисте навели чак ни то колико појединачно новца иде за коју манифестацију. А шта значи то да се само напише нека бруто сума новца? Зар нама грађанима није потребно да знамо тачно колико се даје за сваку појединачну ставку, јер то је наш новац? Хоћемо тачно да знамо колико свака особа која учествује у манифестацијама добија, колики су хонорари, колико су ручкови, колико преноћишта, колико кошта превоз. Претходних година је за Лимске вечери поезије било издвајано 1.000.000 динара. Милион динара! За шта? Да ли су чланови жирија добијали по 200.000 динара, или сте изнајмљивали приватне хеликоптере за превоз гостију, или сте музичарима за тачку од 15 минута дали 5.000 евра, или млади песници поједу по 2.000 хамбургера за два дана, шта је од тога? Треба бити маштовит да би се толики новац потрошио на тако сиромашну манифестацију. Ми то морамо да знамо, јер то је наш новац.


Ево, пре неко вече су одржане 49. ЛВП. Изгледале су блеђе него икад. Дошло је петоро финалиста, у публици је било око између 20 и 30 гледалаца, прочитане песме, подељене награде, одржан 15-минутни концерт и то је то. И то кошта милион динара?


Али пазите ово: особа која је члан жирија и која је у име жирија уручила награду победнику је по позиву „саветница за дојење у Удружењу родитеља” и њене стручне компетенције немају никакве везе са књижевношћу. Извесна Бојана Стојановић Росић. Она је само некада, као средњошколац, победила на ЛВП и радници у Дому културе су је изабрали да већ 15 година буде члан жирија и бира победника. И то она не ради бесплатно, него од нас добија преко 30.000 динара за то - за то што прочита песме средњошколаца и да своје нестручно мишљење! Плус путни трошкови, смештај... Зар није јефтиније да Миралем Гогалић и Драган Љељен буду чланови жирија, јер и они су неки саветници и разумеју се у књижевну критику исто колико у све друго, само што њима не бисмо морали да плаћамо путне трошкове и смештај?


3. Запослени на одређено време у културним установама.


У овом предлогу буџета је наведено да је у културним установама тренутно петоро запослених на одређено време.


Ко су ти запослени? Како се зову?


Када су расписани конкурси за њихово запослење?


Када им истичу уговори?


Морамо да знамо одговоре на ова питања, јер ми их плаћамо, а имамо стручне грађане који би се пријавили на те конкурсе.


Пише, такође, да нека надзорна комисија треба да одобри плату за неког запосленог у Дому културе. Ко је тај запослени и ко је та комисија?


Ово нису реторичка питања, него стварно тражимо одговор. Ко је та особа и зашто би за њену плату требало нека комисија да даје одобрење?


II

НАЦРТ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ПРИБОЈ

  1. Одбор за просвету, културу и информисање

Питање за председника СО Бориса Мрдовића: зашто не заказујете седницу Одбора за просвету, културу и информисање, иако Вам је позив за то упућен више пута? Упућен Вам је најпре преко председнице Одбора Биљане Комарице још у марту ове године, потом неколико пута на порталу Реч Прибоја, а на крају и на јавном протесту испред Дома културе пре месец дана.


- Који је смисао постојања једног одбора ако ће његов рад бити онемогућен?

- Председница Одбора Биљана Комарица неће да сазове ниједну, а према Статуту Општине Прибој, ако то не учини она, онда то треба да учини председник Скупштине.


- Који је смисао постојања тог Одбора ако се његово мишљење није могло чути поводом израде овог Нацрта за развој општине Прибој?


- Како одборници уопште могу да се изјасне о предлозима везаним за просвету, културу и информисање ако не чују мишљење скупштинског тела које је добило задужење да им припреми извештај о тим питањима?


СВАКО ПРАВЉЕЊЕ И УСВАЈАЊЕ БИЛО КАКВОГ НАЦРТА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ У КОЈИ НИЈЕ УКЉУЧЕН РАД ОДБОРА ЗА ПРОСВЕТУ, КУЛТУРУ И ИНФОРМИСАЊЕ ПОДРАЗУМЕВА КРШЕЊЕ СТАТУТА ОПШТИНЕ И НЕ МОЖЕ БИТИ ПРИХВАТЉИВО.


2. Музичка школа у Прибоју


Синоћ је у Дому културе одржан концерт музичке школе на којем је учествовало преко 30 ученика. Пре два месеца смо на порталу Реч Прибоја могли да видимо слике жалосног, катастрофалног стања те школе: прозори су разбијени и на неким местима попуњени картонима, зидови и радијатори прљави, врата и штокови изубијани и пропали од старости. Та школа се налази на само 50 метара од овог места где се одражава скупштина и 50 метара од зграде општине. Сви сте видели те слике, и Ви председниче СО, и заменик председника општине Саша Василић, чија деца су завршила ту школу. Како вас није срамота да ви говорите о некаквом развоју општине у којем једна школа тако изгледа, а ви сте већ 10-15 година на власти?


Ви сте, председниче СО, некад свирали руске песме на хармоници. Знате ли да је наша музичка школа од родитеља ученика скупљала новац да би једну једину пристојну хармонику купила за рад и за наступе? То је пар хиљада евра.


А како ви трошите новац? Дајете 950.000 динара за награду запосленима у Дому културе, дајете 1.000.000 динара за ЛВП.


III

ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ДОМА КУЛТУРЕ


1. Директор Дома културе Светлан Милинковић


Иако вам је на више начина указано на то да је конкурс за избор директора Дома културе противзаконит и да предложени Светлан Милинковић не испуњава законске услове за директора, ви остајете упорни и настављате са старом праксом уништавања културе и блаћења образа нашег града.


Пре свега, чланови УО Дома културе - Нада Ровчанин и Сара Бојанић - јесу противзаконити чланови, јер крше два услова:


- члан 41. став 3. Закона о култури, где се захтева да чланови УО установа културе буду истакнути стручњаци и познаваоци културе, а њих две то свакако нису.


- члан 41. став 1. Статута Дома културе, у којем се каже да чланови УО могу бити именовани највише два пута, а оне су тренутно у свом трећем мандату.


Актуелни председник УО је Марина Пријовић, која такође никакве везе са културом нема. Зашто то радите нашим грађанима? Зашто да се о управљању једне културне установе не питају стручни и законом предвиђени људи, него особе без стручности, а и без образа?


На једној од претходних седница Борис Мрдовић каже: „То су даме и ми смо проценили да су оне најбољи избор за чланове УО.” Али шта ће нам онда Закон о култури и Статут Дома културе? Дакле, Мрдовић, Василић и Рвовић нешто процене - а проценили су да председник УО Дома културе треба да буде Марина Пријовић која се у културу разуме исто колико и Ћиро из Мажића - и то онда има снагу већу од републичког закона!


Дакле, ова три члана спроводе конкурс и за директора бирају Светлана Милинковића, који је у Дом културе ушао први пут пре шест месеци кад је био изабран за в. д. директора. Милинковић је завршио политикологију, а политикологија има везе са културом исто колико и са сточарством. Делатности којима се бави Дом културе су јасно прописане у Статуту ове установе, али и у републичком Закону о култури, где се наводи чиме се може бавити једна културна установа, а тамо политикологије нема.


Светлан Милинковић, прво, нема пет година рада у култури, што показује његова биографија коју је сам дао и која се може прочитати на сајту Општине, а то је услов из Закона о култури.


Друго, нема биографију која показује његову стручност за културу, што је услов који захтева Статут Дома културе. Нема ниједне књиге коју је написао, ниједне слике коју је насликао, ниједне представе коју је режирао, ниједне композиције коју је компоновао, ниједне оцене коју је добио на свој културни рад.


Шта ви, Милинковићу, Мрдовићу, Василићу, Рвовићу и остали одборници овим добијате? То да ваша деца неће имати оно што треба деца да имају, оно што ми грађани плаћамо да би она имала. Ако ви лично презирете културу и битно је вам је само да као лопови стављате себи новац у џеп и не радите ништа, знајте да ће и ваша деца испаштати због тога. Прибој је постао једно ругло од града. Прибој нема никакву уметничку активност за децу:


- нема часове сликања,

- нема часове вајања, уметничке керамике, дубореза,

- нема часове стрипа, видео монтаже и сличних уметничких форми,

- нема часове иконописања,

- нема позоришну школу, где би се деца учила свему, од сценографије, костимографије, рецитације, режије, глуме...

- нема никакав биоскопски живот; Прибој има биоскоп који годишње пусти десет филмова, углавном ш категорије, али нема биоскоп у оном смислу у којем га имају становници у другим градовима, који стално ради, који пројектује старе филмове, прави различите филмске и образовне циклусе, сарађује са школама, који је место где се деца образују у пуном смислу,

- нема часове соло певања, кларинета, флауте, виолине, виолончела, гитаре,

- нема хор,

- нема књижевне секције и часопис,

- нема преводилачке радионице у којима би деца удвостручила знање из језика које добијају у школи...


Све то немају деца у нашем граду, и све то због грамзивости, халапљивости и неразумности вас који у томе учествујете и вас који то неразумно подржавате. Ваша деца су на губитку. Она ће одрасти глупа, необразована, фрустрирана, искомплексирана, по цео дан ће проводити на телефону и видео-игрицама, а узори ће им бити полусвет са Пинка. Ваша деца, Милинковићу, Мрдовићу и остали.Радослав Докмановић

59 views