Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

ПРИБОЈСКИ ЖУРНАЛИСТА: Слобода говора на одмору или на робији


Мале средине већ одавно имају проблем са одсуством слободе говора и избора. Тај тренд није заобишао ни Прибој. Сада већ деценијама, Прибојци немају слободу говора и избора.


Некако се из народа издигне талог који обмане људе и запоседне руководећа места општине и после већ све шаблонски функционише. Власти се мењају али систем функционисања остаје исти. Прво оружје власти у придобијању подршке људи је награђивање или аванзовање појединца, па тако дође до куповине подршке локалног новинара који за награду буде постављен за помоћника председника општине за пољопривреду, иако са пољопривредом има додирних тачака само преко осредњих ТВ репортажа по прибојским селима и никакве квалификације за тај посао. Сличних примера има још, али прича се не врти само око њих.


Код непоткупљивих или материјално скромније стојећих људи власт прибегава уценама, па тако да би човек задржао посао, или био запослен у приватној фирми за минималац, бива принуђен да на изборима да подршку владајућој партији. Неретко, уз потенцирање партијског активисте, радник је принуђен да обећа и гласове својих чланова породице. Из застрашености, људи не смеју да изневере то изнуђено обећање гласа дато локалном страначком каубоју. Тек нешто наивнији гласачи буду придобијени за обећања асфалта, струје, воде... Врло мали проценат гласа из убеђења, то су људи који се информацијама искључиво напајају са ТВ канала Пинка и Хепија.


Доказ одсуства слободе говора и избора су и друштвене мреже, па тако локалне фејсбук странице (тренутно и даље најпопуларнија друштвена мрежа) готово се и не баве битним темама за грађане Прибоја или, ако се баве, то је селективно. Објављују се слике сваког лимског камичка, панорама Прибоја са Пање Главе по N-ти пут, цветови јапанске трешње, изгубљени кључеви, удомљавање паса луталица... Али где су суштинска питања која се тичу становништва? Притом, непожељни коментари који су критички упућени људима из власти буду обрисани, а корисници неретко и блокирани.


Када је нека тема која је битна за становнике Прибоја (али непожељна од стране власти) на некој независној страници активна, иако подржавају ту причу или иницијативу, људи не смеју јавно да дају подршку јер се прибојавају да не буду санкционисани. О цензури локалне телевизије, која треба да буде бастион слободе говора, већ је испричана прича.


Народ треба да схвати да има право избора и говора, и да му ту слободу не може узети никаква овоземаљска власт. Јер, ћутањем чините медвеђу услугу својој деци. Данас вам је добро јер вас нико не дира и примате плату, али ваше функционисање по том принципу се може вратити сутра вашој деци тако што ће њима на наплату доћи ваше ћутање.


Прибојски журналиста513 views

Најновије

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4498

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3807

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3511

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2687

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2662

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2545

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2421

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2306

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2148

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

2016

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви