Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Вељко Симовић: Популарна култура некад и сад

Популарна култура настаје као нешто револуционарно и увредљиво за високу културу. Друштвене науке које се баве проучавањем променљивих друштвених феномена као што је популарна култура немају могућност да дају егзактне дефиниције. Штавише, сваки теоретичар се, у мањој или већој мери, разликује од других по дефинисању појма популарне културе.Сматрам да се популарна култура мењала према ономе што ју је чинило, па тако она није увек била иста. На самом почетку, она је изгледала неприхватљиво. Текстови рок песама парали су уши патријархалних родитеља деце која су то слушала. Стрипови, крими романи, изгледали су плитки и површни у односу на Шекспира, Дантеа и сл.


Ширењем интернета, долази нова епоха популарне културе. Оно што је популарно се много брже шири.. Долази све бесмисленија музика и са правом највећи трн у оку свих, а то је ријалити формат. Ријалити се појављује као вода која гаси жеђ радозналости сваког (радозналог) човека. Још крајем 16. века када Шекспир објављује своју чувену трагедију Ромео и Јулија, видимо да она почиње вербалним сукобом, а потом и двобојем на тргу.


То је урађено из практичних разлога. У публици је тада седео тзв. плебс (прост свет), који се није обазирао на представу, већ су међусобно разговарали пошто су данима радили и нису се састајали, па им је то изгледало као сјајно место за разговор. Међутим, када трагедија започне двобојем и свађом, њихова пажња бива уперена у то, а сада када имају њихову пажњу, прича може да почне.


Ријалити у неку руку данас ради исто, само што нема ваљану причу као Шекспир... Сматрам да деградацији популарне културе најпре доприноси музика која не испуњава свој главни задатак, а то је да има и пренесе неку поруку. Сведоци смо да експанзију неког жанра музике често прате и разна технолошка открића и гурају тај жанр у оквире популарне музике, а самим тим и у оквире поп културе. Рецимо, развој рокенрола као једног од најзначајнијих популарних музичких жанрова условило је много фактора, од којих је појава телевизије вероватно најзначајнија.


Телевизија је омогућила да се рокенрол музичари појаве као гости у емисијама, чиме су постајали национално познати, стичући статус селебритија. Најбољи пример за то су чувени наступи Елвиса Прислија 1956. и Битлса 1964. године у емисији Ed Sullivan Show. Процењује се да је наступ Битлса гледало око скоро 73.000.000 гледалаца, што их је приближило свим генерацијама, а не само младима. Интернет, друштвене мреже, видео и платформе за музику су допринеле ширењу музике која се данас назива популарном, што и није тако лоше, јер се на њима могу наћи и песме раније популарне музике.


По мом мишљењу, популарна музика је увек била главна у оквиру популарне културе једног времена. Она је махом младима често диктирала морална уверења, стил облачења, ставове, визуелни идентитет, па чак и религије, као што је то био случај са присталицама Боб Марлија, а све то јер су песме имале конкретне поруке онима који то слушају.


На крају дана остаје само занимљива чињеница да се на оно што је некада изгледало као неприхватљиви део поп културе данас гледа као на високу културу. Да ли због стварног квалитета или квалитета у односу на данашњу поп културу, остаје на вама да закључите.

359 views

Најновије

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4498

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3807

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3511

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2687

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2662

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2545

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2421

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2306

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2148

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

2016

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви