Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Одржан протест бикова и крава у Калафатима (извештава Драган Љељен)

Специјално за Реч Прибоја, Драган Љељен.Данас је у подневним часовима на пашњаку у Калафатима, селу познатом по добрим и сиромашним људима, али и по специјалним везама са Градском библиотеком, одржан протест бикова и крава, незадовољних новим избором директора Дома културе „Пиво Караматијевић“. На овом протесту огрејаном сунцем, добром вољом, али и борбеном енергијом, окупили су се бикови и краве са пашњака разних прибојских крајева, а разлог је, кажу, издаја националних интереса од стране локалних власти и скандалозан процес који се тренутно води са циљем да се са директорске плате свргне неко ко је постао симбол града, неко ко је допринео да се о проблемима прибојске живине, копитара и друге стоке чује диљем Србије. „Сви смо ми Борка!“, узвикивало се.


Како нам је испричао један од учесника протеста, повод за протестно окупљање биле су седнице Управног одбора Дома културе на којима је троје чланова гласало за то да нови директор не буде Борка Пузовић, која је на тој позицији само девет година, него извесни Светлан Милинковић, радник „Радијус вектора“ и човек који са пољопривредом има везе колико и са културом. Дара је, каже протестант, превршила меру када су прочитали да је у свом плану рада и развоја установе кандидаткиња Пузовић навела да ће отворити ветеринарску амбуланту. На тај недостатак ове установе, пише у њеном предлогу, указао је Драган Нешић, који је рекао да би тек са запошљавањем и једног ветеринара услуга ове установе била комплетна.


Скуп су пратили повици из крда:А ово су речи организатора протеста Воша Крдовића, председника Савеза прибојских пашњака: „Поштоване краве и бикови, Претходних дана осведочили смо се у нечувеном скандалу који одавно није потресао наш град! Нашу Борку су издали и продали! И то ко? Они који нам највише обећавају - Лазо...


- МУУУУУ!


Васо Дечански!


- МУУУУУ!


Мрдо!


- МУУУУУ!


Хајро!


- МУУУУУУУУУ!


Сви су се удружили против ње, али ми је не дамо! НЕ ДАМО!


- НЕ ДАМО! МУУУУУ!!! Прво да вам кажем да се ове године на конкурс за директора поред наше Борке пријавио и неки Светлан Милинковић, радник фирме „Радијус вектор“ и асистент Џена Џексона, који никакве везе са пољопривредом и културом нема. Кладим се да су и њему описи природе из Ане Карењине и Љевиново тимарење коња били досадни и да их је и он као и остали ђаци прескакао, ако је Толстоја уопште икад и читао.


- Па одакле му идеја уопште да се пријави на конкурс?!


А, поштоване краве и бикови, није се он пријавио тек тако, него зато што су му Лазо и компанија обећали то место. Он је њима заузврат понудио бесплатан интернет и кабловску, и то пакет са оним каналима, а то је мито и корупција! МИТО!


- МУУУУУ!


По приспелој документацији са конкурса одржане су две скандалозне седнице УО Дома културе. На првој су двојица чланова, јединих законитих, одговорних и часних чланова у УО, наш доајен са лулом и мајстор судоку квадратића, одмах указали на то да кандидат Милинковић не испуњава законски услов за кандидатуру, наиме да нема пет година рада у култури или у пољопривреди, те да стога о његовом избору уопште не може да се гласа, него само о кандидаткињи Пузовић, која тај услов пребацује за четири године. Међутим, три остала члана УО - Бранка Бандовић, Сара Бојанић и Нада Ровчанин - о којима је наш суграђанин већ убедљиво писао као о противзаконитим члановима, одбили су да гласају о кандидаткињи Пузовић, нашој Борки, јер им је тако наређено у издајничкој централи.


- Издаја! Издаја! Издаја!


Наша Борка, која је толико учинила за наш град, била је тако повређена том издајом да је одлучила да након те седнице повуче своју кандидатуру.


- НЕЕЕЕ!!!


Па има она свој понос! Колико је само намицала лажни буџет Лимских вечери поезије, до преко милион динара, само да другима задовољи апетите, а ето како јој враћају... Пала је у депресију и тренутно тим психијатара ради са њом. Не боли њу толико то што су је издали, тако мучки, иза леђа, нити то што више неће моћи да се за 70.000 дин. осам сати сваког дана убија од досаде на послу, нити то што су Селму оставили: њу највише боли то што ми губимо, ми као општина и ми као краве и бикови, што ће развој пољопривреде њеним одласком бити заустављен као устрељена срна. Је ли словенска писменост негована за њеног мандата? Није. Је ли проф. Ломпар могао да одржи предавање о двестогодишњици Његоша? Није. Је ли Прибој добио културни часопис? Није. Је ли Прибој добио иједну уметничку секцију осим приватне позоришне дружине? Није. Је ли биоскоп свела на десет филмова годишње и то најгоре категорије? Јесте. Јесу ли градски хор и фолклорно друштво пред нестанком? Јесу. Је ли заустављала покушаје својих суграђана да учине нешто за културу у свом граду? Јесте. Је ли бесрамно пристала на јавне ударце на своју част, на то да јој се цео град подсмева, на то да школовани људи немају посао а она да се упркос свему томе опет кандидује? Јесте. И то јој је хвала?! Њено срце је сада устрељена срна. Молимо вас за једно МУ подршке нашој рањеној срни.


- Мууууу...


Потом је заказана друга седница УО, на којој је требало да се прегласавањем наметне избор кандидата Милинковића, али наши доајени у УО су то одлучно спречили. Иако им је нуђен бесплатан интернет и кабловска, они су остали одани! Не пада им на памет да ризикују са новим противзаконитим директором. Велики поздрав за господина Доајена и Судоку Мајстора: МУУУУ! Они знају како се поштује Закон о култури и пољопривреди!


- МУУУУ!


Посебно истичемо нестручност председника УО Бранке Бандовић, која је ништа друго него пион издајника, и која је, по речима доајена, неписменија чак и од Палме, јер је мислила да се Моцарт кугле зову по кладионици и није јој било јасно зашто. Зар неко такав да се пита? Срамота! А знамо како наша Борка познаје ренесансну књижевност и како се бори за наше интересе.


- Не дамо те, Борка!


У свом плану рада који је приложила у кандидатури наша Борка је ни мање ни више него предложила отварање ветеринарске амбуланте и запошљавање једног или више ветеринара!


- Па то је прави препород античке културе!


Поред ње као агроекономисте, Мирослава Вуковића као инжењера сточарства, Драгана Љељена као помоћника председника Општине за рурални развој и легенде прибојског новинарства - а који је сада ту са нама, и поздравимо га једним МУ, молим вас...


- МУУУУУУ!


Поред свих њих, Дом културе би коначно добио и ветеринара! Колико вас овде присутних имате проблема са цревном флором?


- МУУУУ!


Колико вас овде присутних боли виме?


- МУУУУУ!


А они би неког да разводи кабловску и интернет! Издаја!


- МУУУУ!


Сви смо ми Борка! МУУУУУ!


- Борка! Борка! Борка!


Зато, поштоване краве и бикови, потребно је да извршимо притисак на носиоце општинске власти, јер коначан избор још није извршен. Нови директор мора бити именован у Скупштини идућег уторка или среде. И ми са овог места поручујемо: ово је само протест опомене, а ако нас не будете послушали, крећемо на Скупштину!


- На Скупштину!


МУУУУУ!


- МУУУУУУУУ!“Као што сте видели, драги суграђани, протест је протекао веома бурно. Неке учеснике смо и појединачно питали да нам прокоментаришу овај скуп:Међу протестантима се издвајала и једна мирна левичарска група, која гаји идеале из '68.А било је ту и шапутања:И срамежљивих добацивања:


Али свему, па и овом емотивном и правдољубивом догађају, дође крај. Скуп је прошао мирно и без инцидената, а протестанти су се вратили својим пашњацима и шталама. Ово је, како је речено, био само први протест, протест опомене. Ако се представници Општине не буду одазвали на њихове захтеве, биће организован нови протест, али овај пут не у Калафатима, него на самој седници Скупштине.


За Реч Прибоја,

помоћник председника Општине Прибој за рурални развој

Драган Љељен

1,126 views

Најновије

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4498

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3807

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3511

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2687

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2662

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2545

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2421

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2306

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2148

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

2016

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви