Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Одговор незаконитом члану УО Дома културе Сари Бојанић

На фејсбук профилу аутора овог текста, као коментар на текст Прибој – град културе. Истакнути стручњаци и познаваоци културе за које нисте знали!, незаконити члан управног одбора Дома за незбринуте пољопривреднике Сара Бојанић је написала:


Postovani, posto svoje ime i prezime procitah u ovom kontekstu, najpre bih ocekivala javno izvinjenje za lazne informacije o mojim kvalifikacijama. Da ste se malo bolje informisali o mom zvanju, culi biste da imam zavrsen fakultet, a na mestu upravnog odbora sam jos od vremena svog studiranja. Zasto sam ja na tom polozaju? Iz nista manjih razloga i pobuda , zbog kojih se i vase ime nije moglo tu naci, uz svu podrsku i hvalu svim vasim doprinosima kulturi ovog grada . Sam izbor katedre, a potom i zavrsetak iste , dovoljan je povod da se mogu tu naci, i biti na mnogo boljim i vaznijim pozicijama vezanim za kulturu naseg grada nego sto je ova. O mojim kulturnim poduhvatima, uticajima, znacaju ce se tek znati. Za sada, ja sam ponosna majka dvoje malo dece , koja je imala kratke i neposredne uticaje na kulturu, pre svega radeci u prosveti u kratkim navratima . A to sto sam ja clan upravnog odbora ove institucije za vas treba da je ako ne jedina, a ono najveca potvrda da to sto vi radite ima smisla. Umesto sto ste me naveli pod laznim kvalifikacijama,verovatno lose informisani, bolje da ste pokusali bilo kakav interes i cilj da sprovedete uz moju pomoc ,mozda da me upoznate, popricate sa mnom?


Одговор:


Поштована госпођо Бојанић,

Најпре Вам се јавно извињавам за нетачне информације које сам о Вашим квалификацијама навео у тексту. Али уз то имам да додам следеће:

1. То нисам учинио у покушају да Вас дискредитујем, већ из недостатка тачних података. Исто је и са Вашом колегиницом Надом Ровчанин, за коју сам написао да је професор руског језика, а потом сам сазнао да је она наставник. Оба податка ћу исправити, али ми прво морате написати које је Ваше тачно звање.

2. Ви сте на јавној функцији и све релевантне информације за ту функцију треба да буду јавне и лако доступне. Дакле, одговорност је Ваша и оних који су дужни да нам све те податке јавно предочавају, а то су уредник сајта Дома културе и уредник општинског сајта, односно Службеног листа. Њих на то обавезује и Закон и плата, а мене да се распитујем о Вашем звању не обавезује ништа, осим морална дужност да пишем истините податке.

3а. Ако је тачно да сте завршили србистику, дакле неки смер везан за српски језик и књижевност, онда Вам као својој колегиници упућујем прекор због неодговарајуће јавне употребе српског језика. Наиме, као што се учи још у првом разреду, српски језик има слова Ђ, Ж, Ћ, Ч, Џ и Ш. И као србиста и као члан одбора културне установе дужни сте да негујете српску језичку културу.


3б. У средњој школи, а посебно на факултету, могли сте научити да лепи стилски обзири српског језика не допуштају обраћање некоме без навођења његовог имена или неке друге именице. Дакле, уместо „Поштовани“ треба „Поштовани господине/колега/Радославе/Докмановићу“.


3в. Придев „исти“ не може да се употребљава у заменичкој функцији, већ искључиво као придев, односно атрибут.


4. „Iz nista manjih razloga i pobuda , zbog kojih se i vase ime nije moglo tu naci, uz svu podrsku i hvalu svim vasim doprinosima kulturi ovog grada .“ Да сад оставимо по страни синтаксичку мањкавост ове реченице, питам Вас: шта ово треба да значи? Ви сте у УО из истих разлога из којих ја нисам? А притом ме подржавате и хвалите мој допринос култури Прибоја. Дакле, управо зато што Ви нисте допринели нешто а ја јесам, Ви сте члан УО а ја нисам? Заиста и апсурдно и тачно.


5. Не само у мом тексту у ком сте пронашли своје име, него и у Закону о култури - који сте због своје функције дужни добро да познајете - можете пронаћи тачан и недвосмислен пропис избора чланова УО. Дакле, да Вас подсетим, тамо пише да се за чланове УО именују „истакнути стручњаци и познаваоци културе“. Ви сте већ сами рекли да ће се о Вашим „подухватима, утицајима и значају тек чути“, што значи да Ви нисте ИСТАКНУТ стручњак и познавалац, јер истакнути могу бити само они за чији се рад зна, и не само да се зна, него чији се

рад истиче. Ви нас позивате на поверење у будућност, али то закон не прописује. Прво се мора изменити тај члан и став Закона о култури. Дакле, кршите Закон и лично сте одговорни!

6. Ви сте плаћени да мене и све остале културне прегаоце упознате, да ме позовете итд. А не ја Вас.


7. О Вашој етици говори и то што сте тек сад јавно реаговали на оно што пишем. То што сам већ писао (текстови „Дом пољопривреде и лом културе у Прибоју“), односно оно што је писао Данко Леовац, није Вас побудило да се огласите. То што је Дом културе одбио да угости Вашег професора Ломпара - на то нисте имали ништа да кажете? Да ли знате да је (по објективном суду, уз Мила Ломпара интелектуално најјачи професор Филолошког факултета у Београду) проф. Александар Јерков преко десет пута боравио у Прибоју и да долази скоро сваке године, а да му се Дом културе никад није обратио, није га питао да одржи предавање, није било шта уопште покушао са њим? А то је ретка привилегија једног града у Србији да професора таквог формата има тако често у гостима. Ви сте, да Вас подсетим, од јула 2012. члан УО, а проф. Ломпар је гостовао у Прибоју 2013. Дакле, ни Ваши рођени професори Вас не занимају. Шта тек ја или неко други да очекује од Вас?


8. Имам још једну информацију за Вас: Закон о култури члановима УО дозвољава само два мандата. А Ви сте ушли у трећи. Тако да сте сада и по том основу члан УО противзаконито. И позивам Вас овде јавно да моментално дате оставку.

Овај одговор ћу објавити и као чланак на Речи Прибоја.


Са поштовањем,

РДХодник нове, 40 година недовршене велике сцене Дома културе, у центру града. Фотографисано 28.8.2020.

Улаз у велику салу. Фотографисано 28. 8. 2020.

Велика сала, сметлиште. У самој овој згради се налазе сређена бурегџиница, теретана, кафић, ватрогасни дом итд. Фотографисано 28. 8. 2020.

1,353 views

Најновије

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4498

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3807

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3511

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2687

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2662

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2545

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2421

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2306

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2148

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

2016

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви