Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Одговор незаконитом члану УО Дома културе Сари Бојанић

На фејсбук профилу аутора овог текста, као коментар на текст Прибој – град културе. Истакнути стручњаци и познаваоци културе за које нисте знали!, незаконити члан управног одбора Дома за незбринуте пољопривреднике Сара Бојанић је написала:


Postovani, posto svoje ime i prezime procitah u ovom kontekstu, najpre bih ocekivala javno izvinjenje za lazne informacije o mojim kvalifikacijama. Da ste se malo bolje informisali o mom zvanju, culi biste da imam zavrsen fakultet, a na mestu upravnog odbora sam jos od vremena svog studiranja. Zasto sam ja na tom polozaju? Iz nista manjih razloga i pobuda , zbog kojih se i vase ime nije moglo tu naci, uz svu podrsku i hvalu svim vasim doprinosima kulturi ovog grada . Sam izbor katedre, a potom i zavrsetak iste , dovoljan je povod da se mogu tu naci, i biti na mnogo boljim i vaznijim pozicijama vezanim za kulturu naseg grada nego sto je ova. O mojim kulturnim poduhvatima, uticajima, znacaju ce se tek znati. Za sada, ja sam ponosna majka dvoje malo dece , koja je imala kratke i neposredne uticaje na kulturu, pre svega radeci u prosveti u kratkim navratima . A to sto sam ja clan upravnog odbora ove institucije za vas treba da je ako ne jedina, a ono najveca potvrda da to sto vi radite ima smisla. Umesto sto ste me naveli pod laznim kvalifikacijama,verovatno lose informisani, bolje da ste pokusali bilo kakav interes i cilj da sprovedete uz moju pomoc ,mozda da me upoznate, popricate sa mnom?


Одговор:


Поштована госпођо Бојанић,

Најпре Вам се јавно извињавам за нетачне информације које сам о Вашим квалификацијама навео у тексту. Али уз то имам да додам следеће:

1. То нисам учинио у покушају да Вас дискредитујем, већ из недостатка тачних података. Исто је и са Вашом колегиницом Надом Ровчанин, за коју сам написао да је професор руског језика, а потом сам сазнао да је она наставник. Оба податка ћу исправити, али ми прво морате написати које је Ваше тачно звање.

2. Ви сте на јавној функцији и све релевантне информације за ту функцију треба да буду јавне и лако доступне. Дакле, одговорност је Ваша и оних који су дужни да нам све те податке јавно предочавају, а то су уредник сајта Дома културе и уредник општинског сајта, односно Службеног листа. Њих на то обавезује и Закон и плата, а мене да се распитујем о Вашем звању не обавезује ништа, осим морална дужност да пишем истините податке.

3а. Ако је тачно да сте завршили србистику, дакле неки смер везан за српски језик и књижевност, онда Вам као својој колегиници упућујем прекор због неодговарајуће јавне употребе српског језика. Наиме, као што се учи још у првом разреду, српски језик има слова Ђ, Ж, Ћ, Ч, Џ и Ш. И као србиста и као члан одбора културне установе дужни сте да негујете српску језичку културу.


3б. У средњој школи, а посебно на факултету, могли сте научити да лепи стилски обзири српског језика не допуштају обраћање некоме без навођења његовог имена или неке друге именице. Дакле, уместо „Поштовани“ треба „Поштовани господине/колега/Радославе/Докмановићу“.


3в. Придев „исти“ не може да се употребљава у заменичкој функцији, већ искључиво као придев, односно атрибут.


4. „Iz nista manjih razloga i pobuda , zbog kojih se i vase ime nije moglo tu naci, uz svu podrsku i hvalu svim vasim doprinosima kulturi ovog grada .“ Да сад оставимо по страни синтаксичку мањкавост ове реченице, питам Вас: шта ово треба да значи? Ви сте у УО из истих разлога из којих ја нисам? А притом ме подржавате и хвалите мој допринос култури Прибоја. Дакле, управо зато што Ви нисте допринели нешто а ја јесам, Ви сте члан УО а ја нисам? Заиста и апсурдно и тачно.


5. Не само у мом тексту у ком сте пронашли своје име, него и у Закону о култури - који сте због своје функције дужни добро да познајете - можете пронаћи тачан и недвосмислен пропис избора чланова УО. Дакле, да Вас подсетим, тамо пише да се за чланове УО именују „истакнути стручњаци и познаваоци културе“. Ви сте већ сами рекли да ће се о Вашим „подухватима, утицајима и значају тек чути“, што значи да Ви нисте ИСТАКНУТ стручњак и познавалац, јер истакнути могу бити само они за чији се рад зна, и не само да се зна, него чији се

рад истиче. Ви нас позивате на поверење у будућност, али то закон не прописује. Прво се мора изменити тај члан и став Закона о култури. Дакле, кршите Закон и лично сте одговорни!

6. Ви сте плаћени да мене и све остале културне прегаоце упознате, да ме позовете итд. А не ја Вас.


7. О Вашој етици говори и то што сте тек сад јавно реаговали на оно што пишем. То што сам већ писао (текстови „Дом пољопривреде и лом културе у Прибоју“), односно оно што је писао Данко Леовац, није Вас побудило да се огласите. То што је Дом културе одбио да угости Вашег професора Ломпара - на то нисте имали ништа да кажете? Да ли знате да је (по објективном суду, уз Мила Ломпара интелектуално најјачи професор Филолошког факултета у Београду) проф. Александар Јерков преко десет пута боравио у Прибоју и да долази скоро сваке године, а да му се Дом културе никад није обратио, није га питао да одржи предавање, није било шта уопште покушао са њим? А то је ретка привилегија једног града у Србији да професора таквог формата има тако често у гостима. Ви сте, да Вас подсетим, од јула 2012. члан УО, а проф. Ломпар је гостовао у Прибоју 2013. Дакле, ни Ваши рођени професори Вас не занимају. Шта тек ја или неко други да очекује од Вас?


8. Имам још једну информацију за Вас: Закон о култури члановима УО дозвољава само два мандата. А Ви сте ушли у трећи. Тако да сте сада и по том основу члан УО противзаконито. И позивам Вас овде јавно да моментално дате оставку.

Овај одговор ћу објавити и као чланак на Речи Прибоја.


Са поштовањем,

РДХодник нове, 40 година недовршене велике сцене Дома културе, у центру града. Фотографисано 28.8.2020.

Улаз у велику салу. Фотографисано 28. 8. 2020.

Велика сала, сметлиште. У самој овој згради се налазе сређена бурегџиница, теретана, кафић, ватрогасни дом итд. Фотографисано 28. 8. 2020.

1,333 views

Најновије

СЛИКЕ ИЗ СВЕТА: Немачка - Срећни без деце (или: Срећом без деце)

СЛИКЕ ИЗ СВЕТА: Немачка - Срећни без деце (или: Срећом без деце)

Петар Нинић: КОРАКСИЋ, КЕСИЋ, ВИДОЈКОВИЋ - лажњаци, позери, улизице, без трунке морала

Петар Нинић: КОРАКСИЋ, КЕСИЋ, ВИДОЈКОВИЋ - лажњаци, позери, улизице, без трунке морала

ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО - Андерсенова бајка, хришћански мотив и немачки филм

ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО - Андерсенова бајка, хришћански мотив и немачки филм

Пре 200 година имали смо своје речи за хирургију, архив, оперу, монопол, демаркацију...

Пре 200 година имали смо своје речи за хирургију, архив, оперу, монопол, демаркацију...

Срећан Курбан Бајрам!

Срећан Курбан Бајрам!

Најчитаније

3682

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

2471

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2469

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2257

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

1892

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви

1649

ВЛАГА У ЗИДОВИМА. О скандалозном докторату Предрага Мирчетића

1333

Одговор незаконитом члану УО Дома културе Сари Бојанић

1329

ПРИБОЈСКА КУЛТУРА – КРЧМА БЕЗ РАЧУНА. Неопевано безакоње и пљачка у прибојским установама културе

1271

Позив прибојским школама: монаси из оближњег манастира превели Законоправило Светог Саве

1255

Нездрава Србија – семафор опозиција