Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Нови подаци о проневери буџета у Дому културе - ИЗАБЕРИТЕ ПРАВУ РЕЧ!

Путем приватне комуникације, сазнали смо да чланови жирија за Лимске вечери дечје поезије добијају хонорар од 20.000 динара, као и то да се на тај износ уплаћује порез од око 40%. То значи да је буџетски утрошак на трочлани жири за овај фестивал 3 х 28.000 = 84.000 динара. Године 2019., чији смо буџет анализирали у претходном тексту, гост на овој манифестацији је био Миња Субота. А његов се хонорар можда такође може подвести под „услуге по уговору“ (ако је неки уговор уопште потписиван). Како јавни буџет показује, „услуге по уговору“ износе 270.000. То би значило - пошто нам на основу сајта Општине нису познате неке друге могуће личности које би потписивале уговор о делу и добиле хонорар - да је Миња Субота добио 186.000 динара за свој наступ. Ми, наравно, нисмо луди да верујемо у то, а читаоцима остављамо да сами закључе колико је реално да било који гост-уметник, па и Миња Субота, добије толики хонорар (преко 1.500 евра) за свој кратки наступ у Дому културе. Ако Миња Субота није добио толики хонорар, то онда значи да се ради о проневери новца од стране Дома културе.


Подсећамо грађане на то да је укупан буџет за овај фестивал био 700.000 динара. Дакле, поред „услуга по уговору“, на „специјализоване услуге“ и на „материјал“ је, према сајту Општине, утрошено 430.000 динара. Да ли има ико трезан а да може да поверује у то? Сви трошкови изван уговора о делу са члановима жирија и гостом-уметником, могу се односити само на шест финалиста (шесторо деце узраста основне школе). Желимо да чујемо како се на њих потроши 430.000 динара нашег новца. У супротном, ми изражавамо оправдану сумњу у то да су они који воде Дом културе „Пиво Караматијевић“ проневерили наш новац. Они су дужни да нам сваки динар који су потрошили јавно представе, а ако су поштено радили сигурно ће нас удостојити јавног одговора и детаљног приказа трошкова. Ако то не ураде и ако нас и даље буду игнорисали као што су и досада (осим редовним читањем наших текстова и уличним позивима на приватни разговор), ми их морамо сумњичити као крадљивце и преступнике закона.


Погледајмо шта табеле из општинског буџета за 2011. и 2019. годину:
Шта ми овде видимо? Да је 2011. укупан износ свих услуга по уговору за све манифестације те године био 184.670 дин., а да се 2019. само за једну манифестацију даје 300.000, односно за исте четири манифестације које су и тада одржаване чак 920.000 динара! А сазнали смо директно од једног члана жирија да су трошкови за жири 28.000 динара по члану. Како је то могуће? Да ли имамо 30 чланова жирија? Не. Па о чему се онда ради? Да ли је потребно да завршимо агроекономију да бисмо разумели?


Подсетимо се да је укупан годишњи буџет за четири фестивала - ЛВП, ЛВДП, МСДДС и смотру рецитатора - 2011. године (пре доласка агроекономисте Борке Пузовић на чело Дома културе) износио је 658.320 дин, а 2019. године укупан буџет за исте четири манифестације је 2.365.000 динара. Дакле, разлика је 1.706.680 динара, а обим ових догађаја је остао исти, осим што је чак број финалиста на поетским фестивалима смањен са десет на шест. Ми стога износимо сумњу да је тих 1.706.680 ( = 14.222 евра) опљачкано, украдено или проневерено. Некадашња општинска функционерка Весна Југовић упутила је примедбу на нашу употребу речи ПЉАЧКА, КРАЂА и ПРОНЕВЕРА поводом ових радњи у Дому културе и ми смо стога потражили помоћ у речнику синонима:


ПЉАЧКА, КРАЂА, ОТИМАЧИНА, ГРАБЕЖ, ЛОПОВЛУК, ЈАГМА, ГУСАРСТВО, ЛОПОВШТИНА, ПИРАТСТВО, ХАЈДУЧИЈА, ПОХАРА, ПОРОБ, ПОКРАДА, МУЉАЖА, ПОТКРАЂА, УТАЈА, ПРОНЕВЕРА, МАЖЊАВАЊЕ, ЗАПЛЕНА, РАЗБОЈНИШТВО, КЛЕПТОМАНИЈА, ЛЕВА-РУКА-ДЕСНИ-ЏЕП, БОРКИНА-РУКА-ЛАЗОВ-ЏЕП, КРИВИЧНО ДЕЛО.


Пошто нисмо сигурни која је реч права, молимо госпођу Весну Југовић и остале читаоце да предложе бољу реч у ФБ-коментарима.


Радослав Докмановић1,111 views

Најчитаније

3646

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

2426

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2241

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2174

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

1860

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - ИСИДОРА ДЕСПИЋ, СТУДЕНТ У МОСКВИ

„Хамлет“

проф. др Зорица Бечановић Николић 
Гимназија, Прибој, мај 2013.

Најновије

Неусклађеност Статута Дома културе „Пиво Караматијевић“ са Законом о култури

Неусклађеност Статута Дома културе „Пиво Караматијевић“ са Законом о култури

Извештај са прве седнице Одбора за просвету, културу и информисање Општине Прибој и предлог за другу

Извештај са прве седнице Одбора за просвету, културу и информисање Општине Прибој и предлог за другу

Нездрава Србија – семафор опозиција

Нездрава Србија – семафор опозиција

Обзири и мудрост Ива Андрића – једна анегдота коју је испричао Раша Попов

Обзири и мудрост Ива Андрића – једна анегдота коју је испричао Раша Попов

Зашто прибојске школе и установе културе нису обележиле Национални дан књиге?

Зашто прибојске школе и установе културе нису обележиле Национални дан књиге?

„Бити одговоран“

отац Рафаило 
манастир Свети Никола, Прибој, јул 2016.

Највише свиђања

143

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

50

Драгослав Бокан - КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ КАО ИДЕАЛНИ ВЛАДАР И УЗДАНИЦА РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ

22

ВЛАГА У ЗИДОВИМА. О скандалозном докторату Предрага Мирчетића

18

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

13

Владета Јанковић: И са тешким ранама се живи, а исцељење ће дочекати онај ко се не буде предао

Завет Светом Николи
(Моје Косово, чуваћу те ја!)

Дечји хор ПБПД
Народно позориште
1/14. јануар 2020.

„Његошеви љубавни стихови“

проф. др Мило Ломпар 
Гимназија, Прибој, мај 2013.

  • White Facebook Icon

Главни и одговорни уредник:
Радослав Докмановић

recpriboja@gmail.com

Портал и часопис Реч Прибоја.рс