Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

Нови подаци о проневери буџета у Дому културе - ИЗАБЕРИТЕ ПРАВУ РЕЧ!

Путем приватне комуникације, сазнали смо да чланови жирија за Лимске вечери дечје поезије добијају хонорар од 20.000 динара, као и то да се на тај износ уплаћује порез од око 40%. То значи да је буџетски утрошак на трочлани жири за овај фестивал 3 х 28.000 = 84.000 динара. Године 2019., чији смо буџет анализирали у претходном тексту, гост на овој манифестацији је био Миња Субота. А његов се хонорар можда такође може подвести под „услуге по уговору“ (ако је неки уговор уопште потписиван). Како јавни буџет показује, „услуге по уговору“ износе 270.000. То би значило - пошто нам на основу сајта Општине нису познате неке друге могуће личности које би потписивале уговор о делу и добиле хонорар - да је Миња Субота добио 186.000 динара за свој наступ. Ми, наравно, нисмо луди да верујемо у то, а читаоцима остављамо да сами закључе колико је реално да било који гост-уметник, па и Миња Субота, добије толики хонорар (преко 1.500 евра) за свој кратки наступ у Дому културе. Ако Миња Субота није добио толики хонорар, то онда значи да се ради о проневери новца од стране Дома културе.


Подсећамо грађане на то да је укупан буџет за овај фестивал био 700.000 динара. Дакле, поред „услуга по уговору“, на „специјализоване услуге“ и на „материјал“ је, према сајту Општине, утрошено 430.000 динара. Да ли има ико трезан а да може да поверује у то? Сви трошкови изван уговора о делу са члановима жирија и гостом-уметником, могу се односити само на шест финалиста (шесторо деце узраста основне школе). Желимо да чујемо како се на њих потроши 430.000 динара нашег новца. У супротном, ми изражавамо оправдану сумњу у то да су они који воде Дом културе „Пиво Караматијевић“ проневерили наш новац. Они су дужни да нам сваки динар који су потрошили јавно представе, а ако су поштено радили сигурно ће нас удостојити јавног одговора и детаљног приказа трошкова. Ако то не ураде и ако нас и даље буду игнорисали као што су и досада (осим редовним читањем наших текстова и уличним позивима на приватни разговор), ми их морамо сумњичити као крадљивце и преступнике закона.


Погледајмо шта табеле из општинског буџета за 2011. и 2019. годину:
Шта ми овде видимо? Да је 2011. укупан износ свих услуга по уговору за све манифестације те године био 184.670 дин., а да се 2019. само за једну манифестацију даје 300.000, односно за исте четири манифестације које су и тада одржаване чак 920.000 динара! А сазнали смо директно од једног члана жирија да су трошкови за жири 28.000 динара по члану. Како је то могуће? Да ли имамо 30 чланова жирија? Не. Па о чему се онда ради? Да ли је потребно да завршимо агроекономију да бисмо разумели?


Подсетимо се да је укупан годишњи буџет за четири фестивала - ЛВП, ЛВДП, МСДДС и смотру рецитатора - 2011. године (пре доласка агроекономисте Борке Пузовић на чело Дома културе) износио је 658.320 дин, а 2019. године укупан буџет за исте четири манифестације је 2.365.000 динара. Дакле, разлика је 1.706.680 динара, а обим ових догађаја је остао исти, осим што је чак број финалиста на поетским фестивалима смањен са десет на шест. Ми стога износимо сумњу да је тих 1.706.680 ( = 14.222 евра) опљачкано, украдено или проневерено. Некадашња општинска функционерка Весна Југовић упутила је примедбу на нашу употребу речи ПЉАЧКА, КРАЂА и ПРОНЕВЕРА поводом ових радњи у Дому културе и ми смо стога потражили помоћ у речнику синонима:


ПЉАЧКА, КРАЂА, ОТИМАЧИНА, ГРАБЕЖ, ЛОПОВЛУК, ЈАГМА, ГУСАРСТВО, ЛОПОВШТИНА, ПИРАТСТВО, ХАЈДУЧИЈА, ПОХАРА, ПОРОБ, ПОКРАДА, МУЉАЖА, ПОТКРАЂА, УТАЈА, ПРОНЕВЕРА, МАЖЊАВАЊЕ, ЗАПЛЕНА, РАЗБОЈНИШТВО, КЛЕПТОМАНИЈА, ЛЕВА-РУКА-ДЕСНИ-ЏЕП, БОРКИНА-РУКА-ЛАЗОВ-ЏЕП, КРИВИЧНО ДЕЛО.


Пошто нисмо сигурни која је реч права, молимо госпођу Весну Југовић и остале читаоце да предложе бољу реч у ФБ-коментарима.


Радослав Докмановић1,113 views

Најновије

СЛИКЕ ИЗ СВЕТА: Немачка - Срећни без деце (или: Срећом без деце)

СЛИКЕ ИЗ СВЕТА: Немачка - Срећни без деце (или: Срећом без деце)

Петар Нинић: КОРАКСИЋ, КЕСИЋ, ВИДОЈКОВИЋ - лажњаци, позери, улизице, без трунке морала

Петар Нинић: КОРАКСИЋ, КЕСИЋ, ВИДОЈКОВИЋ - лажњаци, позери, улизице, без трунке морала

ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО - Андерсенова бајка, хришћански мотив и немачки филм

ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО - Андерсенова бајка, хришћански мотив и немачки филм

Пре 200 година имали смо своје речи за хирургију, архив, оперу, монопол, демаркацију...

Пре 200 година имали смо своје речи за хирургију, архив, оперу, монопол, демаркацију...

Срећан Курбан Бајрам!

Срећан Курбан Бајрам!

Најчитаније

3682

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

2471

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2469

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2257

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

1892

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви

1649

ВЛАГА У ЗИДОВИМА. О скандалозном докторату Предрага Мирчетића

1333

Одговор незаконитом члану УО Дома културе Сари Бојанић

1329

ПРИБОЈСКА КУЛТУРА – КРЧМА БЕЗ РАЧУНА. Неопевано безакоње и пљачка у прибојским установама културе

1271

Позив прибојским школама: монаси из оближњег манастира превели Законоправило Светог Саве

1255

Нездрава Србија – семафор опозиција