Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

Јуче је Милан Кашерић, опозициони одборник из Прибоја и учесник еколошког протеста на Бистрици, на свом фејсбук профилу написао следеће:Потом је објавио и фотографију те свечане вечере – на којој се посланик Јањушевић као провинцијски дон налази окружен са двадесетак мушкараца који су у суботу дошли да разбију еколошки протест на Бистрици – и добио убрзо неколико приватних претећих порука. Један посланик – свакако не народни него приватни председников, као што су приватни и они који су багером, моткама и чекићима ударили на народ – својим речима, као и том вечером и фотографисањем, потврђује да је неко ко за туђе интересе и вољу једног човека управља неформалном варварском групацијом, чија је улога да бије и застрашује грађане.


Народ се, разумљиво, пита о ставу наше Цркве. Многи су исхитрено почели да критикују Патријарха Порфирија, не чувши целу беседу коју је изговорио, говорећи о стању у ком смо се нашли. Наиме, прошле недеље, Патријарх је пре онога дела у којем се обраћа онима који му траже реакцију, рекао и ово:


„Ево, браћо и сестре, ништа ова слика није другачија од слике нашег времена. Зашто? Зато што су се ови људи у Гадаринској земљи бавили послом који закон по којем је живела заједница изабраног народа Божјег није дозвољавао. Наиме, они су гајили свиње. Иако је Бог показао љубав према њиховом спасењу, бригу о њиховом спасењу, бригу о њиховој души и читавог им себе понудио, ипак пошто је то значило да они морају да искораче љубављу према Њему – а то је значило да прихвате систем вредности које Христос проповеда, то је значило да прихвате Јеванђеље као основ свога живота, да прихвате закон Божји – али, закон Божји је народу у тој Гадаринској земљи кварио бизнис. Они су том приликом радије изабрали да чине што им срцу драго, макар то било и противно закону Божјем. Они су изабрали комфор, а не крст. Они су изабрали да они створе свој систем вредности по коме ће живети и зато је Спаситељ, и зато је Месија, зато је Христос њима био вишак. И данас, браћо и сестре, многи измишљају разна правила и разне законе који трају неко време, па бивају потиснути следећим, новим измишљеним правилима, многим модернијим, савременијим како кажу. Будући да многи људи данас измишљају законе и правила по којима хоће да живе, често су та правила и ти закони усмерени на одрицање од крста, од подвига, од жртве, од љубави, од милосрђа, од праштања, од покајања. Многа правила и закони то не подразумевају, а то значи једно: ти закони и правила не подразумевају присуство Христово, не подразумевају правила јеванђељска и зато виде Цркву као нешто што припада прошлости, нешто што није савремено.”


Овај део цитирамо без и најмање жеље да буде истргнут из контекста целе беседе, коју читалац може прочитати овде: http://www.spc.rs/sr/patrijarh_porfirije_0 . Дакле, ако ову јеванђелску приповест, чије је важење универзално и односи се на све нас, овде ипак доведемо у конкретни контекст, на који је у другом делу беседе упућено, лако ћемо препознати шта и ко стоји иза бизниса и безбожних закона.


А потом је Његова Светост Патријарх Порфирије написао је следеће:


У Јонесковој драми Носорог јунаци пате од носорогитиса. То је болест назадовања људског ка животињском, цивилизацијског на претцивилазијско, болест оних који не мисле него само рецитују туђе поруке, физички, интелектуални и морални преображај у чудовиште. „Свако од нас”, каже Јонеско, „може да постане чудовиште.”


Наш Патријарх нам, дакле, некад говори посредно, а то – као и Христове поуке у параболама – тражи од нас да мислимо.


Поводом ове теме, међутим, исказане су и врло непосредне речи. Владика Фотије је јуче ујутру, у оквиру литургијске беседе, најдиректније говорио о ископавању литијума:


„Имамо данас и борбу за очување животне средине, наших река, извора, шума, наводно ће пронаћи неке руде које треба да експлоатишу, али неће да експлоатишу у својим земљама, него код нас хоће, зато што то загађује, зашто што то оставља иза себе мртва мора, црвене реке, како се зову. Иза тога нема више плодности. нема више живота. То морамо бранити данас, браћо и сестре. Уз све ово претходно што смо рекли, морамо и то да бранимо. Знамо да наше село, мој поток, моју речицу поред које сам одрастао, моју њиву на којој сам одрастао, ко ће да брани други – него ми, то јест људи који живе на тим местима? Долазе велике компаније из читавога света са великим милијардама, парама, могу да купе све. Људи који падају на паре полакоме се и продају дедовину своју, своју земљу, дедовину, прадедовину, а те компаније ће уништити после све ту што дођу. То је таква технологија да уствари отопи све, загади и изворе и потоке и реке, и све друго, читаву флору и фауну уништи. Јел’ вам то треба? Зато ми Срби треба да будемо непрестано будни, да знамо шта радимо и шта чинимо.”


Насиљу се мора рећи НЕ.

Радослав Докмановић


4,431 views

Најновије

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Вељко Симовић: Тастатура је оружје!

Вељко Симовић: Тастатура је оружје!

Лепша страна Прибоја – новогодишња акција за нашу децу на Косову и Метохији

Лепша страна Прибоја – новогодишња акција за нашу децу на Косову и Метохији

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4431

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3790

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3483

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици