Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

ПРИБОЈСКИ ЖУРНАЛИСТА: Локална промоција светских корпорација

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић прошле седмице посетила је Прибој. Повод је био отварање нове топлане на биомасу.


Нова топлана, иако доста скуп пројекат, за сад по речима корисника делује као добар потез, иако је званично још у пробном режиму рада. Међутим, гледајући како су државни медији пренели, фокус њеног боравка у Прибоју био је промоција и прање пројекта Јадар који је оспораван од независних стручњака као опасност по регију западне Србије. Научници су образложили своје ставове и документовали какву штету ће Рио Тинто донети у Србију ако се тај пројекат и реализује. Познато је да Рио Тинто где год је био само штету је иза себе оставио. Литијума има и у другим европским земљама, у већим количинама има га и у Немачкој, али ту је забрањен приступ Рио Тинту. Ми, као маргинализовани део државе, треба да упитамо те залутале државне функционере, да ли знају којим поводом су дошли у Прибој? Јер обично у Прибој залутају, а причом у току посете одлутају из Прибоја. У току је реализација изградње брзе пруге Београд - Будимпешта, купљен је и нови воз на спрат, популарни дабл декер који ће саобраћати том пругом брзином од 200 км/ч. Једног просечног Прибојца, на пример, више од Рио Тинта занима кад ће бити реконструисана пруга Београд - Бар јер је та пруга својевремено Прибој повезала са осталим делом државе, а сада је пруга високог ризика којом се све мање људи усуђује путовати. Била је од изуезетне важности за привреду државе јер је била главна и директна веза са једном морском луком. Просечног Прибојца такође занима кад ће бити ванстраначког запошљавања, да га немање партијске чланске картице не чини инфериорнијим у односу на човека који је члан партије. Такође, прибојског предузетника (или онога ко би имао жељу да покрене сопствени посао) занима како да дође до повластица и субвенција које држава дели страним инвеститорима. Прибојске пољопривреднике занима ни по бабу ни по стричевима подела подстицајних средстава за пољопривредну производњу и пласман робе на тржиште. Такође, а вероватно пре свега, просечног Прибојца занима ко може да спречи изградњу хидроцентрала и тровање еколошког система Прибоја и Полимља, јер држава се не обазире превише на то. И још штошта просечног Прибојца занима пре поменутог Јадра. Наравно, нису Прибојци саможиви, њих занимају и проблеми људи из Мачванског и Колубарског округа. А они, обични људи из тих крајева Мaчве и Колубаре, виде Рио Тинто као изузетну опасност по свој народ и земљу, па и по државу.

Министаркино прање уништитељског Рио Тинта у Прибоју је у најмању руку неукусно и непримерено. Рио Тинто је данас у Подрињу, а знају Прибојци да сутра може неки Јадар осванути и у Полимљу.
524 views

Најновије

Шта Канцеларија за младе у Прибоју има против уметничког конкурса за ученике?

Шта Канцеларија за младе у Прибоју има против уметничког конкурса за ученике?

Витомир Радовић – За и против Мехмед-паше Соколовића као ктитора цркве у Поблаћу

Витомир Радовић – За и против Мехмед-паше Соколовића као ктитора цркве у Поблаћу

Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату

Велики конкурс за прибојске ученике: КОСОВО И МЕТОХИЈА – СИМБОЛ ЖИВОТА

Велики конкурс за прибојске ученике: КОСОВО И МЕТОХИЈА – СИМБОЛ ЖИВОТА

ПРИБОЈСКИ ЖУРНАЛИСТА: ЕВРОПСКИ ФОНДОВИ КАО ЧИНОВНИЧКА ИНСПИРАЦИЈА

ПРИБОЈСКИ ЖУРНАЛИСТА: ЕВРОПСКИ ФОНДОВИ КАО ЧИНОВНИЧКА ИНСПИРАЦИЈА

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

3754

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

2635

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2606

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2513

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2373

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2285

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2094

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

1978

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви

1812

ВЛАГА У ЗИДОВИМА. О скандалозном докторату Предрага Мирчетића

1379

ПРИБОЈСКА КУЛТУРА – КРЧМА БЕЗ РАЧУНА. Неопевано безакоње и пљачка у прибојским установама културе