Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

ЏАЛЕ, ДАЈ МИ ФИСКАЛНИ РАЧУН! Грађани, тражите фискалне рачуне! Од њих се граде болнице и путеви

Наша суграђанка Мирјана Обућина јавно је посведочила да у пекари „Баш добар бурек“ у Прибоју није добила фискални рачун. Послушајте њене речи:НАВОДИМ ЛИЧНА ИСКУСТВА, СЛУЧАЈЕВЕ ЗА КОЈЕ МОГУ ДА СВЕДОЧИМ, ДА НЕ БИ БИЛО „РЕКЛА-КАЗАЛА“


Лично могу да посведочим да не памтим када сам добио рачун у угоститељским објектима „Мадера“ и „Кворум“, чији сам чест гост. Једини разлог што досад о томе нисам писао јесте жеља да не нашкодим конобарима, који су увек били достојанствени и љубазни, и то што знам да је њима од стране власника наређено да фискалне рачуне не дају док им неко директно не тражи или ако им не изгледа сумњиво.


Пошто сам и сам радио као конобар у београдском кафићу „Полет“ (то је данас у Србији обичај са људима који заврше факултет из области уметности и хуманистичких наука), знам одлично о чему се ради. Власник нареди запосленима да куцају и дају фискални рачун само оним муштеријама или гостима који им могу деловати сумњиво. Ономе ко води финансијске послове објекта власник одреди оквирни дневни износ који треба да буде заведен, а то углавном износи око 10% од стварног дневног пазара. Рецимо, у објекту који остварује 100.000 динара дневног пазара, куца се онолико рачуна колико је потребно да се пријави 10.000 динара пазара за један дан. То конкретно значи да ће 20% пореза на оних 90.000 динара, а то је 18.000 динара, власник задржати у свом џепу, уместо да га уплати у државни буџет, од ког се финансирају јавне кухиње, болнице, школе, путеви, установе културе и много тога другог. ЈЕДИНО ШТО МОЖЕ ДА НАМ ПОМОГНЕ ЈЕСУ ЛИЧНЕ И ЈАВНЕ РЕАКЦИЈЕ, ЈЕР ЈЕ ЈАВНИ ПРИТИСАК ОНО ШТО ТЕРА ПРЕСТУПНИКЕ ДА ПОШТУЈУ ЗАКОН


Зашто ово кажем? Зато што саме пријаве инспекцији нису довољне. У кафићу „Полет“, у ком сам радио пет-шест месеци, а који се налази у самом центру Београда, у Цетињској улици, радио сам непријављен и без обавезне санитарне књижице. То је случај са 90% радника у том кафићу, а и са 90% других београдских кафића. За мог рада, три пута је долазила инспекција, која је наводно нешто проверавала, а било је јасно да су само симулирали свој рад и инспекцијску проверу. Већ самим тим што мене и остале колеге уопште никад нису проверавали. Како изгледа договорена тактика? Фискална каса је увек била намерно подешена тако да показује погрешно време, да би као могао да се да неки изговор инспекцији за последњи куцани рачун. На сваком столу по цео дан увек стоји један исти рачун, чисто да из визуелних разлога буде ту. То је све оно што треба да олакша инспекцији посао да „не примети“ преступе. У задње време прибегава се методи лажних рачуна, који нису фискални, него компјутерски. То су рачуни који се често добијају у „Мадери“. Њихова правна важност је иста као и рачуна написаног руком на паклици цигарета. Њихов циљ је да муштерији дају привид поштеног рада. Да инспекција хоће стварно да заведе законски ред, не би им требало више од једног дана да 90% таквих објеката у Прибоју казне и затворе.


ПРИЈАВА ИНСПЕКЦИЈИ НИЈЕ ДОВОЉНА!!!


Непуне четири године сам радио као наставник у приватном продуженом боравку „Наша бајка“ у Београду, ул. Кулина Бана, на Лиону. Иако је то био највећи приватни педагошки објекат те врсте, у којем је било преко 120 ученика и у којем су радили врхунски педагози из разних области, 80% радника је било непријављено, то јест радило је против закона. То је пријављено инспекцији од стране радника, неколико пута, и ником ништа. Власник тог објекта, као и прибојски власници, само је на сваких неколико година куповао нове станове.


Апелујем на све грађане да сваку неправилност са којом се сусрећу јавно пријаве, управо као госпођа Мирјана Обућина, јер је то једини начин да нешто заиста постигнемо. Наравно да ће после овог њеног поступка већ од сутра сви објекти, а не само пекара коју је пријавила, законски обављати посао. То значи да ће Јасмину Хоџићу, у народу познатом као Џале-дај-ми-један-цис-мол, а од сада Џале-дај-ми-фискални-рачун, али и другим преступницима, у џепу бити мање украденог новца, а више у нашем заједничком буџету, од ког се гради наша Србија!


Али, то ће потрајати неколико дана и онда ће, ако ми не будемо будни, сви они опет наставити по старом.


Радослав Докмановић4,302 views

Најчитаније

4302

ЏАЛЕ, ДАЈ МИ ФИСКАЛНИ РАЧУН! Грађани, тражите фискалне рачуне! Од њих се граде болнице и путеви

3612

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

2380

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2232

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2062

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

„Хамлет“

проф. др Зорица Бечановић Николић 
Гимназија, Прибој, мај 2013.

Најновије

Зашто прибојске школе и установе културе нису обележиле Национални дан књиге?

Зашто прибојске школе и установе културе нису обележиле Национални дан књиге?

Владимир Ајдачић – АЈНШТАЈНОВ ПАРАДОКС БЛИЗАНАЦА

Владимир Ајдачић – АЈНШТАЈНОВ ПАРАДОКС БЛИЗАНАЦА

Патријарх Порфирије – Каква не треба, а каква треба да буде Црквена реч

Патријарх Порфирије – Каква не треба, а каква треба да буде Црквена реч

Ана Аврамовић и Анеса Рустемовић Бранку Миљковићу

Ана Аврамовић и Анеса Рустемовић Бранку Миљковићу

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици – симбол српске државности!

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици – симбол српске државности!

„Бити одговоран“

отац Рафаило 
манастир Свети Никола, Прибој, јул 2016.

Највише свиђања

51

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

22

Драгослав Бокан - КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ КАО ИДЕАЛНИ ВЛАДАР И УЗДАНИЦА РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ

18

ВЛАГА У ЗИДОВИМА. О скандалозном докторату Предрага Мирчетића

18

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

13

Владета Јанковић: И са тешким ранама се живи, а исцељење ће дочекати онај ко се не буде предао

Завет Светом Николи
(Моје Косово, чуваћу те ја!)

Дечји хор ПБПД
Народно позориште
1/14. јануар 2020.

„Његошеви љубавни стихови“

проф. др Мило Ломпар 
Гимназија, Прибој, мај 2013.

  • White Facebook Icon

Главни и одговорни уредник:
Радослав Докмановић

recpriboja@gmail.com

Портал и часопис Реч Прибоја.рс