Саветујте своје рођаке и пријатеље да читају овај портал.

ПРИБОЈСКИ ЖУРНАЛИСТА: ЕВРОПСКИ ФОНДОВИ КАО ЧИНОВНИЧКА ИНСПИРАЦИЈА

Скупштинска заседања су, за обичног човека, не превише занимљива. Тако је барем било у Скупштини општине Прибој. Атмосфера је била доминантно једнопартијска, без трунке демократских тековина. Није да није било гласних опозиционих говорника, нарочито у предизборним говорима, али како су политички и материјално узрастали тако се њихов критички глас утишавао.

Међутим, након претходних избора, у Скупштини није тако једноличан тон. На локалним изборима 2020. године странка „Здрава Србија” је остварила добар успех у нереалној конкуренцији владајуће коалиције. Тада су добили подршку од 11,28% (1546) грађана изашлих на изборе, и то поверење нису изиграли. Штавише, својим бескомпромисним наступима за скупштинском говорницом су придобили веће симпатије него што је то био случај на претходним изборима.

Нису затајили ни на претходном скупштинском заседању, па је председник одборничке групе „Здраве Србије” изнео врло интересантан податак везан за рад Туристичке организације Прибој. Наиме, ради се о пројекту ТО у који спадају каталози, мајице, капе, оловке, усб-уређаји, а ради промовисања и унапређења тениса набављени су тениски рекети, лоптице, помоћне мреже, патике, тренерке, шорцеви и мајице за потребе учесника тениских кампова који су два пута организовани уз учешће од по 20 девојчица и 20 дечака из Прибоја и Рудог.

Овај пројекат је коштао 215.000 евра. Скандалозна цифра. Још скандалознији је био одговор директора ТО, правдајући да се ради о новцу из фондова Европске уније која има изузетно високе стандардне при додели средстава за пројекте. Какав је то пробирљив критеријум кад средства добије општина која као адут има тениски терен и причу да се ту пре 140 година играо тенис? Споменуо је и то да је ТО до сад „извукла” из тих фондова пола милиона евра (?!). Поставља се питање где је потрошено тих пола милиона евра, шта је конкретно рађено и за колико новца? Пола милиона евра инвестиција у туризам у овако слабо развијеној општини би требало да је лако уочљиво. Примера ради, тениски терен који је изградила Фондација „Новак Ђоковић” коштао је 25.000 евра, а на шта је ТО потрошила 500.000 евра?

Од тог новца се могао изградити пристојан туристички центар на Љесковцу, Црном Врху или Брезнима који би био приближно конкурентан околним центрима на Златибору, Тари и Златару, или макар добра база за истинско унапређење туристичке понуде Прибоја.

Тениска игралишта представљате као туристичку атракцију, а данас скоро свако насеље у држави има тениски терен, делује као бесмилица. Пошто нема правне одговорности, барем моралне не би требало да фали. Није срамота не знати (ако је незнање у питању), срамота је својим незнањем пркосити здравом разуму и логици. Зато је битно да у скупштини има неко са ставом да пита надлежне и тражи одговор, а кад дође време и да сами као надлежни, вршиоци власти, дају одговоре грађанима. Само да их "успех не исквари".

584 views

Најновије

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Бездан

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Балада о крају

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Наталија Клисура: Зелена и црна грана

Текст за 8. седницу СО Прибој

Текст за 8. седницу СО Прибој

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Изложба слика (14. 12. у 18 ч.) – УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ДИВАНХАНЕ

Пишимо српски језик са српским наводницима:

„”


!

(А не са енглеским "...".)


Српски језик нема никог осим нас.

Најчитаније

4498

НОСОРОГИТИС Вучићевог посланика Крста Јањушевића и шта Црква каже о еколошком питању

3807

Лажна дистопија Прибоја и Србије у филму „Отац“ Срдана Голубовића

3511

Како је млада чекала сватове због еколошког протеста на Бистрици

2687

СЕЛМА КУЛОГЛИЈА - Како сам путовала на факултет (ексклузивни интервју)

2662

Прибојска просвета и друштво - ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ (плус додатак о вртићу НЕВЕН)

2545

проф. др Данко Леовац - СУНОВРАТ ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2421

Музичка школа у Прибоју – огледало пропасти Прибоја и етике Васа Дечанског и Средњоевропског

2306

Преносимо из суседства: Телепортовање или криминал у руђанској народној библиотеци?

2148

Љубиша Голе: Одговор Радославу – У школама је место Митру Мирићу, а не секташима Бетовену и Баху

2016

ПРИБОЈЦИ У ИНОСТРАНСТВУ - Исидора Деспић, студент у Москви